Vill du kan du:







Detta är inget recept, det är bara ett konstanterande: En kan om en vill, en vill så hen kan.
Vem har sagt att det inte är tid för att grilla nu?
Det är alltid tid för att grilla so let´s do it!


bön&risgryta med kokosmjölk


Jag vet inte exakt hur mnga detta räcker till, men kanske 4 port.


Detta är kanske den enklaste lyxmåltiden jag vet. Nä, nu överdrev jag,men den är väldigt god!

Köp en burk kokosmjölk o "gröp" ut det tjocka lagret kokosmjölk som ligger överst och lägg det i en skål sidan om för servering. Sätt den gärna i kylsåp under matlagningen.
Koka upp 5 dl ris i ca 7-8 dl vatten. Häll sedan i den "rinniga" kokosmjölken när vattnet kokt bort. Rör om. 
Skär 1 röd paprika i "tärninar". Strimla en Chilly. Pressa i en vitlöksklyfta, och tillsätt salt. Rör om och låt koka på medellåg värme. Rätten ska bli krämig, inte torr och hård så tillsätt mer vatten efter hand om det behövs. Tillsätt valfria olika sorters bönor, sammanlaggt ca 4-5 dl. Gärna "smöriga" sorter som callilini bönor, kidnybönor, stora vita bönor, men gärna mindre bönor också som black eye eller svarta bönor. Att blanda bönor som ser helt olika ut gör att rätten ser festligare ut. Rör om, smaka av. Tillsätt mer salt om det behövs eller någon krydda om du vill det, men chillin och vitlöken gör sitt ganska bra, isåfall om man saknar någon krydda kan det vara en ört eller mild krydda som kardemmma. servara när riset är klart och rätten har en tjock krämig konsistens.
Servera till milda färska gränsaker som tomat eller riven morrot. Servera även den hårda kokosen sidan om och lägg en klick på som du låter smälta över den varma rätten.

Smaklig måltid!! =)

Sötstark curry röra med linser och majs

2 port

3dl röda linser
6 dl vatten

kokas upp i en kastrull.

När vattnet börjar koka sänker du till 2an o häller i lite sweet chillysås och rör om.

Tillsätt chillypulver, en massa curry, lite svartpeppar, lite grann tandori india krydda* och 140gr majs när det småkokar (så inte vattnet kokar över med alla kryddorna i, det skulle varit synd). Tillsätt mer vatten efter hand som linserna expanderat. Salta mot slutet när linserna börjar bli klara (salt bromsar linsers vattenupptagning men snåla inte med saltet när du väl saltar! Glöm inte att det förstärker smaken!) Rör om i mellanåt. När linserna är lagom överkokta med en halv fast/halv rinnig (så som du själv bäst tycker om det) är den färdig att servera.

Ett tipps är att ha den mer rinnig till ris så att inte riset blir torrt medan det kan passa sig bättre med en mer fast konsistens till exempelvis ungsbakad potatis så att inte potatisens krispighet förstörs och blir sunkig.


Lycka till =D Skriv gärna vad ni tycker!

 

*fr santamaria, innehåller: salt, druvsocker, chillipeppar, paprika, vitlök, ingefära, kardemumma, spiskummin, kvartpeppar, andra kryddor, citronsyra, muskotnöt, färgämne (e120)

 

 


Sojamjölk på 5 min!



Herregud alla veggisar där ute! Varför gå o köpa dyr vattnig sojamjölk när man kan göra egen på 5 minuter?!

Jag skulle åka långresa på tåg i fredags och tänkte att "Nu ska jag unna mig och köpa köppt sojamjölk" (alla veganers ursäkt till att inte göra den själv är att det inte är gott) så tänkte jag att jag kunde ha det på tågresan. Sätter mig på tåget o lutar mig bak. Nu ska jag öppna den där mjölken. Skakar om, dricker Och Jisses Vad jag blir Besviken!! det smakar ju vatten!! så har man gått runt o gjort egen mjölk o hört alla andra säga att det inte är lika gott o att det är därför de inte gör egen mjölk!! Nu testar jag göra reklam för att göra egen mjölk på nytt: TESTA innan ni säger något, ni måste iallafall testa! Ett paket sojamjölk kostar 17KR (iallafall det jag köpte i fredags från go green) ett paket sojamjöl 250gr kostar 12KR (på city gross) varav man bara behöver 2dl / liter mjölk. = MYCKET BILLIGARE! Så Hallå alla studenter som vill ha go mjölk, titta hit!!

Blanda
2dl sojamjöl med
2dl kallt vatten i en skål.

koka upp 8dl vatten(så det sammanlaggt blir en liter).
Rör ner sojamjölspadet i det kokande vattnet. Rör om. Låt koka på medelvärme i 5 minuter. Ställ av. Tillsätt lite salt o smaka av med rårösocker (behövs det inte så mycket av, nån tsk) eller annan sötma. Jag brukar tillsätta lite sirap (1msk + 1msk vanligt socker), men det är inte så nyttigt. Fruktsocker är alltid bättre, så jag ska testa med dadelsirap nästa gång.

Vipps! så har du färdig mjölk! =D Gud vad lätt det kan vara! Häll ner det i en glasbehållare och Låt svalna innan du ställer in i kylskåpet annars skär den sig. Den kommer dock skära sig lite ändå men det är bara ett skaka om, precis som köppt mjölk, innan du serverar. Hållbrheten är ca 5 dagar =).

Volla! supergod drickbar mjölk!

anti-förkyldnings soppa

[En väldigt fin o go soppa jag inte har fotat]

 

Förkyld. Kan fan knappt andas. Har gjort en hus-kurs-soppa. Nej det har jag inte riktigt, men en smakrik som öppnar fuftvägarna lite.

Recept:

 

½dl röda linser

1-2 dl gröna linser

2cm ”vit del” purjulök

2cm ”grön del” purjulök

½ grön paprika

2 morrötter

3 potatisar

En jäkla massa kryddor:

spiskummin, både hel och malen

1 klyfta viitlök

3 msk chillysås

5 msk tomatpuré

massa ingefära

lite paprika krydda

lite ”indisk tandori krydda”

massa salt

 

 

=) hacka grönsakerna & koka ihop allt och vipps så kan du andas igen!

 

Servera till två knäckebröd med ett tunnt lager stark senap och skivad purjulök =)


Apelsinmarmelad



Vem har sagt att man måste Köpa marmelad om man vill ha det?? Inte är det svårt att göre heller inte, nä det tar bara lite tid, men sen har man ifosej marmelad det närmsta halvåret! Det tar några timmar, beroende på om man gjort det innan eller inte. För min morfar tar det två timmar, för mig tar det längre tid. Skillnaden ifosej är att jag inprovisoriskt tog till med min stvmixer o han har en mal kvarn. Here we go!!

1kg tunnskaliga apelsiner (eller tjockskaliga o ta bort det mesta av det vita för det är bäskt o inte gott, det är ju ganska svårt o veta om apelsinrna är tunnskaliga eller inte)
(1 citron om man vill, eller bär, eller en morrot, eller chilly, använd fantasin!)
1 dl vatten (om apelsinerna är tora kan man ta upp till en dl vatten till men om de är saftiga behövs bara en dl.)
1-2 kg socker (brukar behövas mer socker än man tror, sockret funkar som konservering också)
2-3 tsk citronsyra

Tvätta frukten väl i varmt vatten. Skär den i klyftor (och ta hellst bort det vita på insidan av skalet)
Mal på hög hastighet (som sagt så använder jag stavmixer o man får ta det försiktigt med lite i taget).
Häll ner i en kastrull. Tillsätt vatten och koka i ca 15 minter under lock. Rör ner sockret och koka utan lock i 20-25 min. Smaka av, men tänk på att den smakar sötare under tiden marmeladen kokar än när den är färdig. Ta upp några teskedar marmelad och lägg i en liten skål, i den blandar du i citronsyran. Häll sedan ner marmeladen med citronsyran i resten av marmeladen igen. Låt koka en stund till. Prova om marmeladen är färdig genom att klicka ut lite på ett fat och skär i den. Om marmelaen inte rinner ihop igen är den färdig. Om marmeladen rinner ihop behöver den dock några minuter till.

Lycka till! =)

Säg gärna till hur det gått för er! Eller varför inte dela meder av kombinationer av smaker med olika fruker, grönsaker eller kryddor! ;)

Trekornsbröd med solrsosfrö och morot

Trekornsbröd med solrsosfrö och morot (16st)

(ca mått!!)

8dl kokat vatten

hälls över 2-3dl linfrö

(låt stå dra en stund, ca 20 min)

 

3-5dl havregryn

½dl socker

2krm salt

2msk ”brödkryddor”*

3msk oregano

3msk rapsolja

två nävar solrosfrön

½dl potatismjöl

1-2 tsk bakpulver

4dl fint rågmjöl

4dl kornmjöl

4dl grovt rågmjöl

1 riven morrot

Brödkryddor = en mix från santamaria med färnkål, anis och kummin

Blanda ihop, kryddorna först och mjölet sist, och låt dra en stund, så kryddorna sätter sin prägel. Desto längre, desto mer smak får brödet, jag lät det stå under tiden jag åt middag, det var kanske 40 minuter.

 

Blanda i mer mjöl när det dragit en stund, så att smeten inte klibbar. Om den inte gör det behövs det inte mer mjöl. Knåda degen på mjölat bord. Dela upp i ca 16 bitar och rulla till bullar som sedan plattas ut och läggs på plåten. På hälften av dem tog jag även sesamfrån på översidan och lite vatten så de sätter sig, de ”bullarna”* fik en godare yta tycker jag.

 

200 grader ugn i 30 minuter. Stäng sedan av värmen och låt de dra lite på eftervärmen innan de tas ut och läggs på galler.

 

Jätte gott att serveras med hemmagjord apelsinmarmelad** =)

 

Lycka till!

 

*Observara att det inte jäser eftersom jag inte har jäst i o att det dörför inte är runda normativa bullar utan mer som platta bröd.. som är är i mjukheten med grovt rögbröd i mitten som man ändå kan dela som bullar.

 

**Jag har även laggt upp recept på hur man gör egen Apelsinmarmelad =)


Ugnsbakade rödbetor i syrligt pepprig yogurtsdressing


4 pers -tid ca 45 min

 

4 rödbetor

grovsalt

rapsolja

~150 c i ugn

 

4 dl Alpro soya yogurt naturell

citronpeppar

 

Dela rödbetorna på hälften och lägg på en ugnsform. Ringla över rapsolja och strö över grovsalt och sätt i mitten av ugnen på 150c i 40 ca 40 min eller till de är hyffsat mjuka.

 

Strax innan rödbetorna är klara blandar du soja yogurt med citronpeppar i en skål.

 

Ta ut rödbetorna, servara två halvor per talrik och ringla över lite dressing.

 

Smaklig appetiff!

 


RSS 2.0